Žemlovka s banány aneb Babičina dobrota se špetkou sluníčka
Příprava receptu:
Oloupaná jablka nakrájíme na plátky. Chiquita banány na kolečka. Ovoce dáme na tukem (30 g) rozehřátou pánev. Vše zprudka dusíme, poté přidáme rozinky, citrónovou šťávu a rum. Žemli, kterou si nakrájíme na plátky vkládáme do předem vymazané formy s tukem. Prokládáme s ovocem poslední vrstvu zakončíme opět žemlí. Potřeme zbytkem tuku a zvolna zapékáme.

Tip: Jednotlivé porce je možné připravit do zapékacích mističek.
Žemlovku netradičně doporučuji jako snídani nebo její poloviční porci jako lehký snack nebo jako odměnu po dobře vykonané práci. Žemlovka se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů skupiny B a draslíku.

Čas na přípravu: 40 minut
Počet porcí: 4

  • ½ kg jablek
  • ½ kg Chiquita banánů
  • 20 ml rumu
  • 300 g žemle
  • 50 g rozinek
  • 40 g rostlinného tuku
  • 30 ml citrónové šťávy

Nutriční hodnoty

  • energie 482 kcal
  • bílkoviny 8 g
  • tuky 10 g
  • sacharidy 90 g
  • cholesterol 0,7g
  • vláknina 8 g
  • sodík 357 mg