Kiwi
Kiwi (Actinidia delicosa) pochází z jižní Číny, ale pro komerční účely se začalo pěstovat ve 30. letech na Novém Zélandu.
 
Dodnes je považováno za novozélandský národní produkt, i když primát co do nejvyššího objemu produkce drží Itálie. Existuje více než 50 odrůd kiwi, z nichž nejrozšířenější je v současné době Hayward.

Kiwi Chiquita prochází přísnou selekcí na základě velmi náročných jakostních kritérií. Jeho mírně nakyslá chuť způsobená vysokým obsahem vitamínu C (40 – 50 mg / 100 g) a zábavný a dekorativní vzhled jej činí nenahraditelným při přípravě zákusků a ovocných salátů.

Vzhledem k tomu, že se toto ovoce pěstuje na obou polokoulích, je kiwi Chiquita k dostání po celý rok.

  • kiwi by se nikdy nemělo uchovávat spolu s jiným ovocem, například jablky, která uvolňují etylen? Plyn etylen totiž urychluje zrání kiwi.
Energie (kcal) 60   Vitamíny     Minerály (mg)  
Bílkoviny (g) 1.14  
A (mg)
87  
Vápník
34
Tuky (g) 0.52  
C (mg)
92.7  
Železo
0.31
Sacharidy (g) 14.66        
HOŘČÍK
17
z nichž cukrů 8.99        
Draslík
312
Vláknina (g) 3.4        
Sodík
3
           
Fosfor
34
* hodnoty na 100 g ovoce